top of page

DE STREEK

 

Dit mooie stukje Brabant blijkt nog heel jong te zijn. Ontstaan in de jaren ‘50 van de vorige eeuw toen de “Roosendaalsche Heide” werd ontgonnen. De zandwinput leverde het zand voor de, toen nog, vierbaans weg van Roosendaal naar de Belgische grens. Bomen werden geplant en een klein huisje gebouwd.

Op deze pas ontgonnen weilanden werd in 1948 een ijzeren kruisje gevonden door de toenmalige zeer godsdienstige eigenaar, reden voor de veldkapel aan de Kerkweg. De Kerkweg zelf is weer begonnen als Kerkepad naar de Schuurkerk te Steenpaal. In 1648, na de vrede van Munster en tachtigjarige oorlog, moesten gelovige Roosendalers voor een Katholieke dienst uitwijken naar het huidige België.

Bij de veldkapel kijk je uit naar de oude veldschuur, waarnaast tussen 1950 en 1962 ook nog een noodwoning heeft gestaan. Een mooie plek om wat over de streek rondom Nispen met zijn rijke historie te vertellen, die met zijn Molenbeek teruggaat naar de IJstijd en de Eldersche Turfvaart die rond 1449 is gegraven voor de energiewinning van die tijd.

idee2A.png
de natuur2.png
zonnepark2a.png
bottom of page